lb-little-flower-girl

Cateodata totul pare atat de simplu pentru ceilalti ,dar e atat de greu pentru tine…Te simti ca un copil de 3 ani in spinarea caruia este pusa o treaba de adlt. Not funny! Not funny at all!! Apoi totul devine E.M.O.-nimeni nu ma intelege,nimeni nu ma iubeste ,nimeni nu ma ajuta!!! :))))))) Eh…nici chiar asa ,dar sunt momente in care iti vine sa iti iei lumea in cap si sa fugi,ma intreb daca tipul asta de cadere psihica se incadreaza in randul ,,depresiilor”… :-??

Sa vedem:Ce e o depresie?

Depresia este foarte frecventa. Depresia poate sa apara in viata oricui, indiferent de varsta. Depresia (in latina – inhibitie, tristete) este o afectiune psihica, caracterizata printr-o perturbare serioasa a echilibrului emotional si o diminuare considerabila a calitatii vietii, pe o perioada lunga de timp (activitatea profesionala, relatiile personale etc.). Depresia reprezinta o traire de suferinta si tristete profunda. Aceasta afectiune influenteaza apetitul pacientilor, somnul si parerile lui asupra lumii in general. Depresia este mai mult decat o dispozitie proasta de moment, mai mult decat o stare de rau care poate fi invinsa prin dorinta de a trai. Persoanele care sufera de depresie nu pot, pur si simplu, sa faca fata situatiei, sa treaca peste ceea ce este rau si sa se simta bine. Fara tratament simptomele pot sa dureze saptamani, luni sau chiar ani.

Cauzele depresiei

Nu exista un raspuns clar la intrebarea despre cauzele depresiei. Depresia este de obicei declansata de o combinatie de factori biologici, psihologici si factori din mediu. Unele trasaturi psihologice pot creste vulnerabilitatea fata de depresie. Persoanele care au o parere proasta despre ei, o viziune pesimista asupra lumii sau care sunt expusi la stres au un risc mai mare de a dezvolta o depresie. Starile depresive pot fi declansate de pierderi importante, de afectiuni cronice, de dificultati de relatie sau financiare sau de schimbari nefavorabile aparute in viata. Pacientii care sufera de depresie traiesc de obicei o stare de ingrijorare si de tristete. Ei se simt nefericiti, lipsiti de ajutor si abandonati. Ei sunt nemultumiti de lucrurile din jurul lor si nimic nu-i poate face fericiti. Alte semne ale depresiei sunt: lipsa sau scaderea apetitului, perturbari ale somnului (dificultati de adormire, trezire matinala, somn neodihnitor sau chiar cosmar), pierderea interesului pentru lumea exterioara, lipsa de putere si de entuziasm, oboseala constanta, sentimente de inutilitate si neajutorare, ganduri de suicid si moarte, sentimente de vinovatie.

Simptomele depresiei

 • Tristete continua, teama puternica, neliniste, sentimentul de desertaciune
 • Lipsa de speranta, pesimism, trecutul si viitorul sunt vazute in culori intunecate
 • Sentimente de vinovatie, parere de sine proasta, neajutorare
 • Pierderea placerii pentru activitati care-i aduceau bucurie si placere, inclusiv viata sexuala
 • Tulburari de somn: trezirea matinala cu sentimentul de teama si stupoare; imbunatatire usoara a dispozitiei spre seara
 • Pierderea apetitului si scadere in greutate
 • Scaderea energiei, dinamismului; oboseala si senzatia de lentoare
 • Ganduri despre moarte, sinucidere si chiar tentative de suicid
 • Neastampar, neliniste, iritabilitate
 • Dificultati de concentrare, memorare si in luarea deciziilor

Uneori pacientii cu depresie pot prezenta multe semne de rau fizic. Plangerile cele mai frecvente sunt: dureri de cap, ameteli, disconfort gastric sau toracic, dureri articulare, constipatie sau diaree, perturbari menstruale, scaderea performantelor sexuale.

Cand este recomandat controlul medical?

Datele statistice arata ca doua din trei persoane suferind de depresie nu au primit tratament pentru ca depresia lor nu a fost diagnosticata.
Depresia se poate trata. Este foarte important ca pacientul sa priveasca depresia ca pe oricare alta boala.
Schimbarile frecvente de dispozitie, chiar in cursul aceleasi zile, starea de slabiciune, somnolenta sau oboseala aparuta la eforturi mici, iritabilitatea, perturbari ale somnului sau apetitului, ca si senzatiile inexplicabile de disconfort sau durere aparute la nivelul diferitelor parti ale corpului – toate acestea pot face parte din tabloul clinic de depresie, care deasemenea trebuie privita cu seriozitate.
In timpul unei consultatii, pacientii descriu si insista pe unul dintre simptome, dar prezinta la fel de complet simptomele mai putin suparatoare. De aceea, o descriere cat mai exacta a starii pacientului, poate ajuta mult medicul in alegerea cea mai corecta a tratamentului. Fiti atenti la modificarile, chiar minore, aparute in starea dumneavoastra si informati-va medicul despre ele. Colaborarea cat mai buna medic – pacient face ca diagnosticul sa fie mai rapid si starea de rau poate fi tratata mai repede.
Pentru a diagnostica o depresie, un specialist utilizeaza datele prezentate de pacient in timpul consultatiei, observatiile clinice, precum si datele obtinute de la familia pacientului. Testele psihometrice speciale pot fi de asemenea utilizate.

Autoajutorul

Afectiunile depresive vor face sa va simtiti epuizat, inutil, lipsit de ajutor si de speranta.
Astfel de ganduri si sentimente determina tendinta de retragere fata de alti oameni, de evitare. Este important sa fiti constient ca astfel de ganduri negative fac parte din depresie, dar ele nu reflecta de fapt situatia dumneavoastra exacta. Aceste temeri dispar cand tratamentul incepe sa-si faca efectul.
In acelasi timp, amintiti-va:

 • nu trebuie sa va fixati teluri prea dificile sau sa va asumati prea multe responsabilitati;
 • sarcinine dificile trebuie impartite in unele mai mici, importanta si ordinea realizarii lor trebuie stabilita clar; ele trebuie realizate in limita posibilitatilor;
 • nu trebuie sa asteptati prea mult de la dumneavoastra, asteptarile prea mari ar putea sa acceptueze sentimentul de ratare;
 • incercati sa nu fiti singur, sa stati in compania altor persoane;
 • faceti orice va face sa va simtiti mai bine; puteti face miscare, dar fara sa va epuizati, puteti merge la cinema, sa jucati un joc sau sa participati la activitati religioase; evitati sa faceti prea multe si nu fiti frustrati daca dispozitia nu s-a imbunatatit inca; dureaza un pic pana va veti simti mai bine;
 • nu luati decizii importante, cum ar fi schimbarea locului de munca, casatoria sau divortul; in orice caz, este mai bine sa amanati luarea deciziilor pana cand starea depresiva a trecut sau s-a imbunatatit;
 • nu va asteptati sa va eliberati brusc de starea depresiva; acest lucru se intampla foarte rar; ajutati-va cat de mult puteti si nu va criticati daca nu va simtiti mai bine;
 • amintiti-va: nu acceptati gandurile negative: fac parte din depresie si or sa dispara de indata ce tratamentul isi va face efectul.

Depresia e un lucru grav ce nu trebuie trecut cu vederea de nimeni. Sa zicem ca raspunsul la intrebarea mea este:NU si ca poate se incadreaza in randul,,dispozitiilor de moment”

Fiti fericiti!!!!


Publicitate