Sa mai inveselim putin atmosfera. Din nefericire nu am talent la spus bancuri. Imi lipseste tactul lui Amza Pelea cu desavarsire,insa ador bancurile. Ca tot am adus vorba despre Amza Pelea,sunt sigura ca foarte putini din generatia mea sau generatiile  mai mici stiu cate ceva despre el.  Un scurt istoric,un sfat si apoi niste bancuri care sper sa va placa pentru ca le scriu eu dintr-o carte.

Amza Pellea (n. 7 aprilie 1931 în Băileşti, Dolj – d. 12 decembrie 1983 în Bucureşti) a fost unul dintre cei mai importanţi actori români, distingându-se atât în teatru cât şi în film. A fost interpretul lui Nea Mărin, binecunoscutul personaj de sorginte populară care i–a relevat atât de bine disponibilităţile pentru comedie.

Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (Vladica Hariton din Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din Croitorii cei mari din Valahia de Al. Popescu, rolurile din Tudor, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cât şi personaje contemporane (Ailincii din Secunda 58 de Dorel Dorian, Manole din Somnoroasa aventură de T.Mazilu), dar şi personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fântâna turmelor de Calderon, Horaţiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie de Cehov).

Rămas probabil în constiinţa publicului prin rolul domnitorului din Mihai Viteazul şi prin Nea Marin, reuşeşte în Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte să atingă ambele personaje. Umilul, şi câteodată veselul Ipu recapătă, în finalul filmului, figura dârză şi tragică a soldatului ţăran din primul război.

A câştigat în 1977 premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepţional (Manlache Preda) din filmul Osânda, unde a jucat alături de Gheorghe Dinică şi Ernest Maftei, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu după „Velerim şi Veler Doamne” de Victor Ion Popa.

22 martie 1973 – 24 septembrie 1974 A fost Director al Teatrului National Craiova

A fost căsătorit timp de 25 de ani cu Domnica Mihaela din familia Policrat din Craiova. Este tatăl actriţei Oana Pellea.

A decedat la vârsta de 52 de ani. Este înmormântat la cimitirul Bellu.

Haz de necaz:


– Dad,I’m homesick.

-But is your home,son!

-I know,I’m sick of it.


-Dad,are cockroaches good to eat?

-Don’t be stupid! Why do you ask?

-Because there was one in your sandwich!


– I’m sorry to tell  you that you have a serious disease. I’m afraid it’s rabies. You’ll probably be dead within a week .There’s nothing I can do.

-Well doctor,give me a pen and a piece of paper.

-Why? Are you going to write your will?

-No,I’m going to make a list of all people I want to bite!

Hope you like it! 🙂


Publicitate