Dupa succesul din America Latina, columbiana Shakira a devenit cea mai importanta artista a popului latin de la Jennifer Lopez. Recunoscuta prin abordarea agresiva, influentata de rock, Shakira si-a pastrat controlul creativitatii in ceea ce-i priveste muzica. Ea a scris sau a colaborat la scrierea tuturor pieselor sale si si-a castigat reputatia de artista ale carei versuri sunt ambitioase din punct de vedere poetic. Cand a scos primul album in engleza, pe la sfarsitul anului 2001, a devenit instant o senzatie datorita versurilor sale si ale videoclipului sau extrem de sexy bazat pe miscari de tip belly-dance.

Shakira Mebarak (nume complet: Shakira Isabel Mebarak Ripoll) a fost nascuta pe 2 februarie 1977, in Barranquilla, Columbia, intr-o familie saraca. Tatal sau este descendent libanez si mama sa columbiana nativa, Shakira fiind influentata de ambele culturi. Asculta rock&roll heavy american, precum: Let Zeppelin, The Beatles, The Police, Nirvana. Si-a scris prima piesa la varsta de opt ani, incepand sa concureze in competitii la varsta de 10 ani si a inceput sa invete sa cante la chitara la varsta de 11 ani, Se povesteste ca a fost data afara din corul bisericii deoarece canta prea tare. In 1990, la varsta de 13 ani, Shakira s-a mutat la Bogota sperand sa obtina o cariera de model dar a ajuns sa obtina un contract cu casa de productie columbiana Sony. Albumul sau de debut, “Magia“, cuprinde atat melodii scrise cu cinci, chiar sase ani in urma cat si melodii recente. Desi nu a cunoscut un succes international, albumul a inceput sa-i faca un renume in propria tara. Nemultumita de inclinatia pop, Shakira isi schimba directia pentru un timp, alaturandu-se telenovelei columbiene EL Oasis ,in 1994.

Cand Shakira s-a reintors pentru a inregistra, in 1995, si-a canalizat toata atentia asupra muzicii sale si a lucrat la ritmuri mai rock&roll. Rezultatul a fost “Pies Descalzos” scos in 1995. Melodia “ Estoy Aqui” a devenit un hit in America Latina, dar si in Spania. Alte piese: “ Donde Estas Corazon?”, “Antologia”, “Pienso en Ti”, “Un Poco de Amor”, “Se Quiere, Se Mata”. Albumul a ajuns numarul unu in mai multe tari si a primit discul de platina in US: promovat timp de doi ani. In 1997 paraseste El Oasis.

Incercand sa-si construiasca succesul, il angajeaza pe Emilio Estefan ca manager si producator. Mutarea a meritat deoarece albumul “Donde Estan Los Ladrones” (1998) a cunoscut un succes mult mai mare si mai raspandit, 11 saptamani fiind numarul unu pe albumele latine. Melodia “Oios Asi” este un succes international.

Cand Gloria Estefan s-a oferit sa-i traduca piesa “ Oios Asi” in engleza, Shakira si-a dat seama ca pentru a cunoaste adevaratul succes trebuie sa se apuce sa invete engleza pentru a putea sa-si scrie singura melodiile. Si-a consolidat pozitia printr-un concert Live MTV.

“MTV Unplugged” a fost scos ca album in 2000 si a fost prezenta in topurile latine pentru doua saptamani. A castigat un Grammy pentru Best Latin Pop Album. La ceremonia decernarii premiilor Grammy Latine in 2000 a avut o performanta foarte discutata a melodiei “Ojos Asi” si a luat acsa premiile Best Female Pop Vocal si Best Female Rock Vocal.

Shakira s-a vopsit blonda, s-a cuplat cu Antonio de la Rua (Fiu al unui fost presedinte al Argentinei) si a inceput sa lucreze la un album in engleza “Laundry Service”. Melodia “Whenever. Wherever” a fost scoasa inaintea albumului din 2001 si a transformat-o intr-un star aproape peste noapte. “Laundry Service’ a intrat in topurile pop direct pe locul trei si melodia “Whenever. Wherever” a intrat in top ten direct pe locul sase. “Underneath Your Clothes” deasemenea hit in Top Ten, direct pe locul noua. In mai putin de un an de la aparitia “Laundry Service” a primit trei discuri de platina. Parerile despre“Laundry Service” s-au impartit, dar toti au recunoscut imaginatia poetica unica a Shakirei Mebarak.

Publicitate