Reactiile adverse au creat deja isterie printre romani. Iar decesele suspecte din ultima saptamana aparute dupa vaccinare au speriat populatia. Cert este ca putini medici ii chestioneaza pe pacienti in legatura cu starea lor de sanatate atunci cand le administreaza vaccinul anti-AH1N1.

Majoritatea persoanelor care s-au vaccinat impotriva temutei gripe porcine sustin ca nu au fost instiintate despre reactii adverse sau contraindicatii. Acestia au fost intrebati doar daca au alergii, in special la ou. Atat. Ei nu au primit alte informatii din partea personalului medical care le-a facut imunizarea. Mai grav, medicii au uitat sa anunte femeile ca in cazul in care sunt gravide nu au voie sa se vaccineze.
In tot acest haos, au aparut si primele decese suspecte, legate de administrarea vaccinului Cantgrip. Este si cazul unei femeie de 60 de ani din Prahova, care a murit la cateva ore dupa ce a fost imunizata. Oficialitatile au negat imediat orice legatura cu vaccinul, dar semnele de intrebare raman. Cu atat mai mult cu cat in strainatate au fost semnalate mai multe cazuri similare. In Anglia, de pilda, o persoana a murit la scurt timp dupa ce i s-a administrat vaccinul Pandemrix, iar la alte 1.329 de persoane, aceeasi substanta a avut reactii adverse severe. Ca si in cazul decesului din Romania, oficialitatile engleze au negat ca vaccinul pandemic ar fi provocat decesul. Acesta, sustin autoritatile, ar fi fost provocat mai degraba de problemele de sanatate pe care persoana in cauza le avea.
Cele mai frecvente reactii adverse la vaccinurile pandemice inregistrate pana in prezent sunt: dureri musculare, inrosirea si inflamarea zonei in care a fost facut vaccinul, greata, ameteala si febra. Au fost inregistrate doar doua cazuri de soc anafilactic, care se stie ca poate provoca moartea daca medicii nu intervin rapid. (A.C/A.K.)
NU faceti vaccinul daca:
– sunteti alergic la ou, puf de gaina si produse pe baza de ou
– sunteti gravida
– suferiti de disfunctii ale aparatului circulator

Parerea medicilor

Prof. Dr Adrian Streinu Cercel:
„Cei care merg sa isi faca vaccinul ar trebui sa primeasca urmatoarele informatii: nu au voie sa fie imunizati cei care au alergie la ou sau puf de gaina, produsele din oua. De asemenea, nu primesc vaccinul cei care au probleme de coagulare a sangelui, boli de genul hemofiliilor sau trombopeniilor si femeile gravide”

Dr. Amalia Canton, medic epidemiolog,
Directia de Sanatate Publica
„Reactiile adverse la Cantgrip sunt: senzatiile de voma, cefalee, roseata si umflaturi la locul in care s-a realizat intepatura si stari febrile. La persoanele care au interdictie sa isi faca vaccinul pot aparea, in cel mai rau caz, desi nu au fost reclamate pana in prezent, reactii alergice la diverse produse sau soc anafilactic”

Dumitra Dumbrava, 65 de ani:
„Am facut acum o saptamana vaccinul, la medicul de familie. Nu mi-a zis nimic de reactiile adverse”

Ion Marinescu, 65 de ani:
„Nu mi-a spus nimic de nicio reactie adversa. M-a intrebat doar de alergie la ou si mi-a zis sa nu beau. Vineri am facut vaccinul”

George Paduraru, 26 de ani:
„Am facut injectia acum doua saptamani. Mi-a zis ca s-ar putea sa patesc ceva in cateva minute de la administrare. Dar de reactii adverse sau indicatii nu mi-a zis nimic doctorul”

Publicitate